Jobbet som hissmontör är ett praktiskt arbete. Du moderniserar, reparerar, underhåller och installerar hissar. Vanligtvis arbetar man inte bara med just traditionella hissar, utan även med rulltrappor, automatiska dörrar och rullbanor. Mycket av arbetet handlar om elektronik, men det varvas ordentligt med mekaniskt arbete.
När ett hissföretag ska montera upp en hiss skickas en montör ut för att sätta upp ledskenor, bygga ihop hisskorgen, sätta in motorer och sätta upp styrsystemet. Efter detta tar man hissen på en provtur. Ovanstående uppgifter är till stor del mekaniska, men för en installation krävs även en hel del jobb med svag- och starkström. Bland annat behöver man dra ledningar till styrskåp och motor samt hantera schaktledningar och korgkablar. Därutöver skall även manöverutrustning kopplas in. När allt väl är gjort krävs också en del programmering och finjustering.
Hissar finns, som bekant, i princip över hela landet. Det säger dock sig själv att det finns fler hissar i storstäder som till exempel Stockholm och Göteborg. Hissmontörer har även en viktig roll i nybyggnationer och som bekant har byggkonjunkturen varit stark på senare år. Särskilt i Stockholm har det byggts väldigt mycket, även om det verkar som att det kan mättas av lite nu. Hissar behöver också underhållas. Även om man huvudsakligen har som uppgift på sitt hissföretag att installera nya hissar, behöver fastighetsägare regelbunden service av sina hissar. Det ställs stora krav på säkerheten och det ansvar, gentemot fastighetsägaren, som vilar på ett hissföretags axlar är stort.
Den vanligaste vägen till att bli hissmontör är att gå elprogrammet i gymnasiet, som är tre år långt. Programmet gås då med inriktning elteknik och kompletteras med en del kurser från hantverks-, industri- och fordonsprogrammen. För att få certifikatet krävs dock mer än bara utbildning. För detta krävs att man också färdighetstränas i ett företag. Om du är för gammal för gymnasiet är Komvux ett alternativ. Kurserna som finns i elprogrammet på gymnasiet kan finnas även där. Det är bra att känna till att lokala variationer och en del program med särskilt utformade moment förekommer. Utbildningen är alltså tillgänglig på de flesta håll i landet. Du behöver inte pendla till någon storstad (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.) för att gå utbildningen.
Som hissmontör finns det flera förmågor som är önskvärda. Till exempel: